Hádzaná: Záver WHIL i extraligy v tieni rozlúčky s Martinom Gregorom

31.03.2006 Celý región

Bratislava 31. marca (TASR) – Vo všetkých súťažiach Slovenského zväzu hádzanej vrátane zápasov slovensko-českej ženskej interligy WHIL za riekou Moravo...
Bratislava 31. marca (TASR) – Vo všetkých súťažiach Slovenského zväzu hádzanej vrátane zápasov slovensko-českej ženskej interligy WHIL za riekou Moravou si cez víkend uctia pamiatku v stredu zosnulej legendy slovenskej hádzanej Martina Gregora, ktorý vo veku 66 rokov podľahol ťažkej chorobe. Jeho pohreb sa uskutoční v pondelok o 13:00 na prešovskom cintoríne.

Dlhoročný kľúčový hráč Dukly Praha a Tatrana Prešov bol okrem mnohých ďalších úspechov jedným z trojice Slovákov, ktorí prispeli k historickému titulu Československa na majstrovstvá sveta z roku 1967. Po hráčskej nasledovala aj bohatá trénerska kariéra, dva roky viedol slovenskú mužskú reprezentáciu a koncom roka 2004 vystriedal na ženskej lavičke svojho niekdajšieho spoluhráča z Dukly Praha i zlatého výberu z MS vo Švédsku Vojtěcha Mareša. Slovenky však nekoučoval ani v jedinom dueli, už na začiatku minulého roka sa zo zdravotných dôvodov funkcie vzdal a z rovnakých príčin necestoval do Nórska ani na kvalifikáciu juniorov, ktorých trénoval spoločne s Vincentom Lafkom.
V tieni jeho úmrtia sa cez víkend poslednými kolami zavŕšia aj obe najvyššie súťaže – základná časť WHIL a nadstavba mužskej extraligy. Práve Gregorova srdcová záležitosť Tatran Prešov, v ktorom strávil desať rokov ako hráč a ďalších pätnásť ako tréner, bude v sobotu na diaľku bojovať s Považskou Bystricou o konečné prvenstvo. Súčasní zverenci Františka Šulca majú pred najväčšími rivalmi jednobodový náskok a privítajú na svojej palubovke piate Nové Zámky, zatiaľ čo Považská Bystrica bude hostiť ŠKP. Prvá priečka nebude mať pre úspešnejšieho len symbolickú hodnotu, lebo znamená výhodnejšiu pozíciu počas celého trvania play off. Extraliga má aj ďalší zatiaľ nezodpovedaný otáznik – o tretej priečke sa rozhodne medzi Košičanmi a ŠKP Bratislava, pričom ak 1. MHK vyhrá nad Topoľčanmi, zvládne tým vlastne generálku pred sériou s práve týmto papierovo najslabším účastníkom play off. Na ťažkú sériu s Novými Zámkami sa naopak už asi voľky-nevoľky budú musieť pripravovať bratislavskí policajti. Štvrťfinále pritom začína už v stredu 5. apríla, hrať sa bude na dva víťazné zápasy.
Naopak v ženskej WHIL už je takmer so stopercentnou istotou o všetkom rozhodnuté. V slovenskom semifinále si zahrajú proti sebe víťazné Michalovce so štvrtým bratislavským Štartom a majstrovská Šaľa s treťou Banskou Bystricou. Zabrániť tomu môže iba senzačné sobotňajšie víťazstvo nováčika WHIL z hlavného mesta na palubovke pod Urpínom o sedem a viac gólov. V Čechách sa na play off môžu pripravovať dvojice Veselí – Zlín a Slavia Praha – Olomouc, v oboch krajinách sa semifinále bude hrať na tri víťazné duely. Rozlúčka so spoločnou súťažou čaká slovenské Bánovce a české Bohunice, sezóna sa v sobotu skončí pre nepostupujúce Partizánske a Písek.
 

Vyberte región